Nederlanders en lenen

Het blijkt dat Nederlanders gemiddeld meer dan € 15.000 lenen. Dit zijn hoge bedragen die voor sommige mensen niet eenvoudig af te lossen zijn. Bepaalde vormen van leningen worden als normaal beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek of een leaseauto. Een lening afsluiten voor persoonlijke doeleinden, roodstand, creditcards of webshops, zorgt vaker voor problemen. De bedragen stapelen zich op, waardoor u op den duur niet meer weet wat u moet aflossen.

Bepaal bij schulden in welke fase u zich bevindt voor de juiste hulp.

Verantwoord geld lenen

Het is uiteraard niet onmogelijk om geld te lenen en dit netjes af te betalen. Wanneer u op het punt staat een lening af te sluiten, is het van belang dat u zeker weet dat het bedrag af te lossen is. Kijk bijvoorbeeld of u nog meer openstaande bedragen heeft en wat u maandelijks te besteden heeft. Wellicht is het mogelijk te sparen voor de uitgave die u wilt gaan doen. Het is ook handig om in de gaten te houden wat de rente is die u over de lening moet betalen. Een lening afsluiten is niet zonder risico. Als uw financiële situatie het toelaat, is het aan te raden de lening zo snel mogelijk af te lossen. Kies dan voor een hoger aflosbedrag per maand.

Lening afsluiten

Wanneer u een grote uitgave wilt doen en geld wilt lenen, zijn er diverse opties waar u uit kunt kiezen. Let bijvoorbeeld op de rente. Die kan variabel zijn of vaststaan. Bij een variabele rente kan de aflossingsperiode langer zijn, maar er is ook een risico dat de rente stijgt. U moet dan uiteraard meer gaan aflossen. Geld lenen is over het algemeen eenvoudig, maar de gevolgen zijn vaak vervelend. Houd hier rekening mee wanneer u overweegt een lening af te sluiten. Bij schulden kunt u altijd uw gemeente voor hulp raadplegen.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen

Startpagina:

Schuldhulpverlening Bezuinigen Schulden voorkomen Informatie over schulden Schulden aflossen Verantwoord lenen Algemeen over schulden Uitkeringsinstanties