Budgetbegeleiding en budgetbeheer

Er zijn twee vormen van budgetteren. Bij budgetbegeleiding krijgt u met behulp van een coach weer inzicht in uw financiën, waarbij u zelf de touwtjes in handen houdt. De betalingen regelt u dus zelf. Dit heeft als voordeel dat u het overzicht zelf behoudt en direct leert van de situatie. U kunt na afloop van de cursus zelf uw budget zodanig beheren, dat er niet opnieuw problemen ontstaan. Budgetbeheer gaat nog een stap verder. Ook hier leert u om te gaan met financiën en uw financiële situatie op orde te brengen, maar er zijn minder vrijheden dan bij budgetbegeleiding. U ontvangt namelijk een budget, waarmee u boodschappen en noodzakelijke uitgaven kunt doen. De persoonlijke begeleider ontvangt uw inkomsten en doet de betalingen.

Eenvoudig besparen door te budgetteren

Wanneer u maandelijks weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel u uitgeeft, is er minder kans op het ontstaan van schulden. Er zijn diverse gratis programma's te downloaden, waarin u kunt noteren waar u hoeveel geld aan besteed. Het bedrag dat overblijft is beschikbaar voor sparen, noodzakelijke uitgaven en het aflossen van eventuele openstaande rekeningen en schulden. Ook kunt u de gemeente raadplegen voor hulp bij schulden. Bepaal zelf in welke fase u zich bevindt voor de juiste hulp.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen

Startpagina:

Schuldhulpverlening Bezuinigen Schulden voorkomen Informatie over schulden Schulden aflossen Verantwoord lenen Algemeen over schulden Uitkeringsinstanties