Wanneer recht op gesubsidieerde rechtsbijstand?

U komt in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand wanneer u niet te veel verdient, als u een gegronde reden heeft om rechtsbijstand aan te vragen en als de financiële opbrengst van de zaak niet te hoog is. Wanneer u voldoet aan deze voorwaarden, zal uw advocaat samen met u een aanvraag op gesubsidieerde rechtsbijstand regelen. De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt vervolgens of daadwerkelijk in aanmerking komt voor een vergoeding en de hoogte daarvan. U betaalt namelijk altijd een eigen bijdrage als u gesubsidieerde rechtsbijstand krijgt.

Gefinancierde rechtsbijstand: wat betaalt u wel en wat niet

Mocht u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan dekt dat alleen de kosten voor een advocaat of mediator. Griffierechten, de kosten die u betaalt bij het opstarten van een procedure, vallen hier niet onder. Daarnaast betaalt u de kosten voor procureurs, getuigen en deurwaarders ook zelf. Dit worden ook wel de proceskosten genoemd. Krijgt u gelijk van de rechter, dan betaalt de tegenpartij al deze kosten. Krijgt u geen gelijk, dan zult u deze proceskosten zelf moeten betalen. Ook kunt u voor schulden uw gemeente raadplegen voor hulp.

Bepaal in welke fase u zich bevindt voor de juiste hulp.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen

Startpagina:

Schuldhulpverlening Bezuinigen Schulden voorkomen Informatie over schulden Schulden aflossen Verantwoord lenen Algemeen over schulden Uitkeringsinstanties