Advocaat van onvermogen

Na de tijd van de pro deo advocaat en voor de tijd van de gesubsidieerde rechtsbijstand, was de gebruikelijke term advocaat van onvermogen. Zulke advocaten worden deels door de overheid betaald en helpen u tijdens het rechtsproces. Uw advocaat doet samen met u een aanvraag voor een advocaat van onvermogen en die wordt vervolgens door de Raad voor Rechtsbijstand binnen 15 dagen wel of niet toegewezen.

Wanneer heeft u recht op een advocaat van onvermogen?

De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt eerst of de reden voldoende is om een advocaat in te schakelen. In veel gevallen is dit niet nodig en niet zinvol. Bovendien is het toegewezen krijgen van een advocaat afhankelijk van een aantal dingen. Zo moet het om een probleem gaan dat u zelf niet kunt oplossen, het moet om een zaak van uzelf of uw minderjarige kind gaan, de zaak mag niet over een te klein financieel belang gaan en het Nederlands recht moet van toepassing zijn. Als uw recht op een advocaat van onvermogen ingaat, blijft u wel een eigen bijdrage betalen. Een voordeel daarentegen is dat u ook meteen recht heeft op gesubsidieerde bijstand als u recht heeft op een advocaat van onvermogen.

Bepaal zelf in welke fase u zit en zoek de juiste hulp bij uw schulden.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen

Startpagina:

Schuldhulpverlening Bezuinigen Schulden voorkomen Informatie over schulden Schulden aflossen Verantwoord lenen Algemeen over schulden Uitkeringsinstanties